Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat: de spieren, de gewrichten, de banden en de zenuwen. Een fysiotherapeut probeert klachten te verhelpen, maar ook te voorkomen! Vanuit Fysioplus doen we dat met diverse vormen van Fysiotherapie:

  • Algemene fysiotherapie
  • manuele therapie
  • geriatrische fysiotherapie
  • bekkenfysiotherapie
  • kaakfysiotherapie
  • psychosomatische fysiotherapie
  • dry needling

Algemene fysiotherapie

Wilt u af van lichamelijke klachten die u belemmeren in uw dagelijks leven? Of wilt u advies over een betere houding? Met elke hulpvraag over houding en beweging kan de fysiotherapeut u helpen.

Klachten voorkomen

Onze fysiotherapeuten helpen u met uw klacht, maar werken ook preventief. Met andere woorden: we proberen om herhaling van uw klachten te voorkómen. En in het geval van chronische klachten: we proberen om deze op de langere termijn te laten verminderen.

Persoonlijk behandelplan

De fysiotherapeut stelt samen met u een behandelplan op. Uw persoonlijke wensen, uw lichamelijke situatie en eventuele andere gezondheidsfactoren zijn hierbij het uitgangspunt. Met specifieke behandelingen, oefeningen en adviezen proberen we samen tot een goed antwoord op uw klachten te komen.

Manuele therapie

Heeft u last van uw gewrichten? Of merkt u dat u moeilijker beweegt dan voorheen? Een manueel therapeut kan u helpen om deze klachten te verhelpen of verminderen. De manueel therapeut gaat met u op zoek naar een gerichte, persoonlijke oplossing. Denk hierbij aan artrose in de heup, hoofdpijn en duizeligheid die voortkomen uit de nek, klachten aan de kaak, lage rugklachten, last van de hoge rug met pijn in de ribben en borst, pijn in de schouders die doorgaat tot in de armen of problemen bij het bewegen van nek en/of schouders.

Meer dan ‘kraken’

Bij manuele therapie denken veel mensen alleen aan ‘kraken’. Dit is echter niet de enige – en zeker niet altijd de beste – behandeling. Soms bent u namelijk veel beter geholpen met andere behandelmethodes, zoals mobilisatie, spiertechnieken of gerichte oefeningen.

Het ‘kraken in de hoge nek’ is een tijd geleden veel in het nieuws geweest. We lichten u hier graag over voor. En uiteraard volgen al onze manueel therapeuten de beroepsnorm van de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie).

Trainingen

Naast de behandelingen geeft de manueel therapeut u ook praktische trainingsadviezen om zelf uw stabiliteit te vergroten. Die trainingen zorgen ervoor dat de beweeglijkheid toeneemt en de pijn vermindert of zelfs verdwijnt.

Geriatrische fysiotherapie

Geriatrische fysiotherapie houdt zich bezig met de ouder wordende mens. De beperkingen en aandoeningen van het bewegingsapparaat bij ouderen vormen het aanknopingspunt.
Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan artrose, osteoporose en loopstoornissen, maar ook aan beperkingen door een verouderend zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld coördinatieproblemen en problemen bij het uitvoeren van meerdere, soms eenvoudige, handelingen. Ook kunnen wij helpen na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, dementie of een ongeval met bijvoorbeeld een gebroken heup tot gevolg.

 De geriatrisch fysiotherapeut:

  • verbetert uw lichamelijk functioneren en voorkomt verdere achteruitgang. Hierdoor blijft u zo zelfstandig mogelijk in uw dagelijkse functioneren.
  • draagt zorg voor preventie, adviseren en begeleiden van gezinsleden, andere zorgverleners en uw mantelzorger.
  • begeleidt u verder wanneer u ontslagen wordt uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum.
  • begeleidt  en adviseert u wanneer u afhankelijk wordt van hulpmiddelen bijvoorbeeld als u slecht ter been wordt.
  • geeft informatie over valpreventie.

Bekkenfysiotherapie

Iedere zwangere vrouw voelt weleens wat druk of pijn in de liezen, de lage rug of het bekken. Met bekkenfysiotherapie (fysiotherapie bij zwangerschap) kunnen we je helpen om deze klachten te voorkomen of te verminderen. Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie die zich richt op het gehele bekkengebied: de lage rug, het bekken zelf, de bekkenbodem, de organen in het kleine bekken (zoals de blaas), de rug- en buikspieren en de baarmoeder.

Bekkentherapie helpt bij het verminderen of voorkomen van: ongewild urineverlies, overmatige aandrang tot plassen, ongewild verlies van ontlasting of winden, verzakkingen (prolapsklachten), pijn in de onderbuik, bij de geslachtsdelen of rondom de anus, pijn bij de geslachtsgemeenschap, lichamelijke problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling, bekken- en/of onderrugpijn of klachten na een operatie in de onderbuik

Tijdens de behandelingen richten we ons op je specifieke hulpvraag in het bekkengebied. Door middel van eenvoudige uitleg en gerichte oefeningen helpen we je om de spiersamenwerking te verbeteren, waardoor klachten verminderen of worden voorkomen.

Kaakfysiotherapie

De spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel kunnen een breed scala aan klachten veroorzaken. Kaakfysiotherapie (ook wel bekend als orofaciale fysiotherapie) helpt u hierbij. Kaakfysiotherapie kan u helpen bij het verminderen of voorkomen van duizeligheid, gezichtspijn, hoofdpijn, kaakpijn, nek- en schouderklachten, pijn aan het hoofd, verlamming van het gezicht.

Ook kan onze kaaktherapeut u helpen bij het afleren van bepaalde gewoontes die tot klachten kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan het klemmen van de kiezen en tongpersen. Daarnaast helpt hij u ook bij klachten die zijn veroorzaakt door een ongeluk en bij kaakklachten die het gevolg van ziektes zijn (zoals kanker en reuma).

Behandelplan op maat

Na een intakegesprek werkt u samen met de kaakfysiotherapeut aan een behandelplan op maat. Aan de hand van oefeningen en adviezen zorgt hij ervoor dat uw klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Daarnaast leert hij u hoe u uw kaakspieren door middel van zelfmassage kunt ontspannen of uw mondopening kunt vergroten.

In sommige gevallen is er meer aan de hand. Onze kaakfysiotherapeut houdt daarom nauw contact met de tandarts, orthodontist, huisarts, KNO-arts, neuroloog en/of kaakchirurg.

Psychosomatische fysiotherapie

Lichaam en geest staan nauw met elkaar in verband. Daarom is het zinvol om bij bepaalde lichamelijke klachten naar de fitheid van de ‘psyche’ (de geest) te kijken. Dit vakgebied heet psychosomatische fysiotherapie. Een verstoorde balans tussen denken, voelen en doen kan verschillende oorzaken hebben. Zaken als werkdruk (stress), conflicten, emotionele gebeurtenissen, ziekte en traumatische gebeurtenissen veroorzaken echter vaak dezelfde klachten. Denk bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid, vermoeidheid of een gevoel van spanning

De psychosomatische fysiotherapeut stelt op basis van uw specifieke klachten een begeleidingsvoorstel op. Dat is vaak een combinatie van activiteiten: ademhalingstechnieken, cognitieve gedragsinterventies, focussen (het leren voelen van emoties), gedragsgerichte oefeningen, graded Activity, haptonomie, NLP-training, ontspanningstechnieken  en persoonlijke gesprekken

Eventueel werken we in uw hersteltraject samen met andere specialisten en deskundigen, zoals uw huisarts, psycholoog of de bedrijfsarts.

Grenzen bewaken

In het begeleidingstraject leert u hoe uw lichaam functioneert en welke rol u zelf speelt in uw mentale en fysieke welbevinden. U ontwikkelt een gezonde(re) levensstijl en kunt die zelf toepassen en handhaven.

Factoren die klachten veroorzaken, proberen we te vermijden (of te verminderen). Ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen u om uw algehele belastbaarheid te verhogen. Uiteindelijk bent u beter in staat om uw lichamelijke en psychische grenzen te bewaken.

Dry needling

Regelmatig terugkerende pijnklachten vanuit de kaak, nek, schouder, rug, billen of benen kunnen het dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Veel mensen nemen deze klachten voor lief en denken dat ze er mee moeten leren leven. Weinig mensen en hulpverleners weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel, we noemen ze ook wel spierknopen. Door deze triggerpoints of spierknopen effectief aan te pakken neemt de pijn af en de beweeglijkheid van een schouder, arm of been toe. Triggerpoints kunnen worden behandeld door wrijvend indrukken van het triggerpoint, met behulp van laser, ultrageluid of de meest snelle en effectieve methode: een acupunctuurnaald, we noemen dit Dry Needling.